Albert Cox Luthier

#83512 / A

Gitaar #83512 is gebouwd naar een instrument uit 1889 van de Spaanse bouwer Vicente Arias (1833-1914). Het heeft de originele waaierbebalking van vijf zangbalkjes. De mensuur is 650 mm. Het rozet is naar een rozet van een ander instrument van Arias.

Het etiket bevindt zich centraal ten opzichte van het klankgat, met daarop model (Arias 1889), nummer (83512 / 17) en jaartal (2020). Het nummer (83512) is eveneens geslagen in het hielblok. Overige bouwerskenmerken (brandstempel en roos) bevinden zich op de tong van de binnenhiel. De binnenzijde van het bovenblad is getekend met naam en sluitingsdatum (16/12/2020).

Voor de rug- en zijkanten is gebruikgemaakt van gecerti­ficeerd Rio-palissander (dalbergia nigra). Het hout is aangeleverd door de opdrachtgever / eigenaar en het certifi­caat met nummer BE 04804/CE / EUC 278808 is in zijn bezit. (Het certificaat zal bij doorverkoop van de gitaar moeten worden meegeleverd.) Delen van dit hout zijn gebruikt voor het kopbeleg. Het bovenblad is van Europees vuren (picea abies) uit de Italiaans alpen. Voor de nek is Spaanse of loofhoutceder gebruikt (cedrela odorata). De brug is van ovangkol (guibourtia ehie), gerookt voor een diepere kleuring. De brug is voorzien van een dubbele boring.

De toets is ebbenhout (diospyros). Op de 5e en 7e positie bevinden zich positiemarkeringen van parelmoer (2 mm). Breedte van de toets loopt van 51 mm aan de topkam tot 60 mm aan de kast. Het nekprofiel is elliptisch. De randinleg bestaat uit een eenvoudig zwart-rood-zwart lijntje. De randinleg bevindt zich alleen aan de zijde bovenblad. Voor de binding en de eindstrip is gebruikgemaakt van azijnhout of steeneik (quercus ilex). De stempinnen zijn van ebbenhout. De afwerking van de gehele gitaar is politoer.